Friday, May 15, 2009

mari berplay-doh!

dah lama nak cerita bab play doh project ni...sangat interesting.. tapi sebab kemalasan yang melanda ... menyebabkan ianya tergendala...
sebenarnya saja nak share project yang saya buat last semester dalam masters kelas saya... dalam one of the classes ada topic "Play doh Animation" so group saya telah memilih untuk detailkan idea ni for our final assignmnet untuk kelas tu...

So, sekarang saya nak share cara-cara nak buat dough sendiri.. takyah beli-beli...boleh buat sendiri untuk anak fuan-fuan!


Resipi homemade playdough (saya cilok di sini http://babyparenting.about.com/cs/activities/a/playdough.htm )

1 cup flour
1/2 cup salt
1 cup water
2 tablespoons oil
2 tablespoons cream of tartar
colorings

Mix flour, salt and oil, and slowly add the water. Cook over medium heat, stirring until dough becomes stiff. Turn out onto wax paper and let cool. Knead the playdough with your hands until of proper consistency. Use as is, or divide into balls and add a few drops coloring ; green, red, and orange.



kena sentiasa kacau..dia macam a bit berketul-ketul


bahagikan ikut color




saya buat red,


green and





yellow.



dah siap!

ni apa yang saya buat dalam kelas....



yang ni final assignment...tapi ada yang guna "palstersin" ja pun....

ada laman web sekali...tapi jangan gelakla dgn stop motion animation group saya ni..amatur la katakan....

http://www.freewebs.com/riadandoa/

boleh gak tunjuk kat anak-anak!

6 comments:

amiechomel said...

kak iza, menariknyer.... i likeee!

suealeen said...

edible ni... boleh ke? hehehe... rasa cam nak makan..

iBlog said...

kreative jugak. bagus2.

Anonymous said...

whaa menarik laa iza..

cik ketumbar

Lekays said...

waa... idea diea idea... hehehehe!

kakyong said...

salam singgah tuan rumah..

nak mencuba resepi buat play doh ni.. kalo tak boh cream of tar-tar tu boleh ker... ?