Monday, September 14, 2009

serious dah lama....


mmg bersawang tahap kritikal kat sini...tak ada mood nak tulis ..alasan sbb dah bosan dok tgk scrapbook teacher's day tu tiap2 kali jengok...to date saya dah tengah sarat... counting days to another new episode as a mom..tambah satu lagi ahli keluarga..and Iman had her 4th birthday two months ago and she's looking forward to be a big sister now! Kalau tahun2 sudah seronok dok update blog cita masak itu ini, share resepi la bagai... tahun ni mood blogging taktahu hilang ke mana.....So... semoga tak terlewat untuk saya ucapkan Selamat beribadah di bulan Ramadhan ini walaupun today dah masuk hari ke 25...
Semoga urusan saya melahirkan si kecik dipermudahkan....Amin..nantikan perkhabaran itu dalam entry saya yang akan datang..Sekian!


Sunday, May 17, 2009

SELAMAT HARI GURU!


SEMUA YANG BERGELAR GURU, INI UNTUK ANDA!!

Mula-mula masuk sekolah
Tak pandai membaca mengira
Tetapi cikgu begitu tabah
Mengajar kami sungguh-sungguh

Bermula ABC samapai Z
Hitung 1 samapai 10
Baru ejaan dan kira-kira
Kami belajar dengan lancar

Berkat kerjasama
Guru bijaksana
Memberi pelbagai petunjuk
Hari demi hari
Kamipun mengerti
Pelajaran nilainya tinggi

Kami ingat setiap masa
Jasa guru mendidik bangsa
Sambutlah ini ucapan kami
TERIMA KASIH CIKGU!
TERIMA KASIH CIKGU!

** Lagu ni ditujukan bagi semua yang bergelar guru....Juga pada diriku sendiri.. ini tahun ke 9 saya nyanyi lagu ni..insyaAlalh saya akan terus jadi pendidik..walaupun bukan di setting yg berbeza...lagu ni saya belajar dari seorang kawan masa sekolah rendah dulu...kawan tu kata lagu ni masa dia tadika2 lagi...sapa tau mehla nyanyi sama.. Iman dah hafal lagu ni!!

Friday, May 15, 2009

mari berplay-doh!

dah lama nak cerita bab play doh project ni...sangat interesting.. tapi sebab kemalasan yang melanda ... menyebabkan ianya tergendala...
sebenarnya saja nak share project yang saya buat last semester dalam masters kelas saya... dalam one of the classes ada topic "Play doh Animation" so group saya telah memilih untuk detailkan idea ni for our final assignmnet untuk kelas tu...

So, sekarang saya nak share cara-cara nak buat dough sendiri.. takyah beli-beli...boleh buat sendiri untuk anak fuan-fuan!


Resipi homemade playdough (saya cilok di sini http://babyparenting.about.com/cs/activities/a/playdough.htm )

1 cup flour
1/2 cup salt
1 cup water
2 tablespoons oil
2 tablespoons cream of tartar
colorings

Mix flour, salt and oil, and slowly add the water. Cook over medium heat, stirring until dough becomes stiff. Turn out onto wax paper and let cool. Knead the playdough with your hands until of proper consistency. Use as is, or divide into balls and add a few drops coloring ; green, red, and orange.



kena sentiasa kacau..dia macam a bit berketul-ketul


bahagikan ikut color




saya buat red,


green and





yellow.



dah siap!

ni apa yang saya buat dalam kelas....



yang ni final assignment...tapi ada yang guna "palstersin" ja pun....

ada laman web sekali...tapi jangan gelakla dgn stop motion animation group saya ni..amatur la katakan....

http://www.freewebs.com/riadandoa/

boleh gak tunjuk kat anak-anak!

Thursday, March 26, 2009

What a life!

sorry again..Its been too long since my last post. Beside being too lazy to write, I also have many other things to focus than this humble blog! hehe.. (org lain sudah ke bulan dgn new layout.. rumahku jua yg tak bertukar2 wajah!!!)
Alhamdulillah , I am coping well with moderate appetite, facing less MS and becoming more active than the previous pregnancy; hoping that everything to be fine especially with work (next week , I will be involved with drama , ouch!!) and studies (less that a month before the final exam, argh!!!).


I have a lot to write , but too tired after working on the assignment that dues tomorrow..(tapi terlalu teringin nak update ) So, let me just put up some pictures to describe how I spent my day today.



I had such a very long working hour today - students registration, class and drama audition. Then I fetched Iman at her nursery. Since I had to get things done for my assignment , I had to meet my group members at UM, and Iman had to be dragged along since her abah had rugby practice today.




we got stuck in the traffic jam.. at this time Iwas hoping that both of us had wings to fly to UM in just few minutes. ..




the traffic was as usual...teribble!!


so Iman slept all the way...


we reached UM at 7.!!oo..gosh!!


This girl was busy clicking here and there, running and falling, jumping and screaming..arghh....camna nak buat kerja ni !!





she was excited and wanted me to pose beside the model.We left UM at about 10.



dek kerana kebuluran, I stopped at the KFC near UM and bought some food! Iman enjoyed her mashed potato and nuggets.





and I had my burger ...All licin!!





she slept with a full stomach ! sian anak mama..kena usung sampai lewat malam!

and we finally arrived at our home sweet home kepenatan !!

and now, im still typing..tp mata dah tak larat nak buka!!

note to Intan : thanks for the best mom award!I'll complete the tasks later, insyaAllah. yg lama pun tak buat2!!! Ya amppppppppuuuuuuuuunnn!!!

Tuesday, February 10, 2009

sorry...

lama tak update...selalu singgah sini..mmg tgk takde org pun nak comment since kitepun selalu singgah rumah org tapi tak comment ...maafkan saya ..masa amat mencemburui saya..ditambah dgn keadaan fizikal yg menduga...
bila singgah rumah kawan2 tag bertimbun..tp saya janji dalam minggu ni akn cuba membalas tag2 anda (yg mana terteringatlla ye..)...terima kasih sbb still sudi mengetag walaupun saya jarang leave any comment.... ni ada sekeping dua gambar cik kak ni...







Saturday, January 31, 2009

mengapa kau selalu datang menggangu....

kehadiranmu
sering merisauka ku
menguasai seluruh urat sarafku
kedatanganmu
bersama mentari pagi dinihari...

kehadiranmu
sering membuat gundahku terusik
menyapa tatkala mentari melabuh sepi
tanpa ada belas simpati

kehadiranmu
apakah mampu ketangkisi
laungan hati menggesa jasadku
mengusirmu
secara diam secara terang


namun aku biarkan
kehadiranmu itu

kerana pasti sinar itu akan muncul
walaupun kau terus hadir
walaupun aku sering bertanya
mengapa kau selalu datang menggangu....


chewah!! berpuisi la konon..
hehhe...dah lama tak luangkan masa mengupdate rumah ini..dah kadang2 singgah untuk tgk update kawan-kawan , pergi rumah orang, baca tapi tak sempat nak komen (sbb do pikir nak enter password n reenter nombor n pkataan yg dia bg..huhu)saya jadi malas seketika... dahle keja macam belambak-lambak (mcm dia sorang je sibuk),dgn tenaga yang saya ada sekarang ni mmglah tak memadai... nanti bila saya dah regenerate apa yang patut saya buat la tag kawan2 yg dah panjang listnya... dan sambung cerita kat rumah ni...ada la tu..sat-sat lagi...

Monday, January 5, 2009

alahai...macamana nak kurus part 2

im having having an intention to at least reduce weight by few kilos before my next birthday. I am now not obese but "lebih muatan" and because of that i am becoming more conscious on the food I take ( doesnt mean i do not consume those high calorie food... :( ) I always count the calories in food intake daily.. but only for the sake of giving great reminders to myself..huhu...


hence, with the help of some websites such as this and this let's see how much calories in food i took today!

morning


since i was the first day of work after a long holiday, i decided to have my breakfast at the canteen with colleagues. there were only few choices of food.. very few.. which were.. kuih muih..(which definitely tak masuk untuk tekakku waktu pepagi camni), nasi lemak and laksa johor alike..(the canteen worker calls it laksa selangor ...hmm??) after a while i chose to have that laksa since it looked so yummy .

And of course i took it with iced nescafe..ouch!!! (kononnya nak get alert sbb dah lama otak tak bekerja "berat" macam ni)



so for that breakfast the calories counted were :



Curry laksa - 1 bowl - 589 cal

1 mug of Nescafe - 98 cal


Total : 687cal (sudah!!)



lunch


sebab rasa bersalah makan laksa pepagi tu so, i only took half cup of rice with an ikan kembong masak asam pedas. I also ordered lemon juice with no ice.


the calculation was :


Rice - 1/2 cup - 100 cal

Ikan kembong - 85 cal

Lemon juice - 54 cal


Total : 239 cal



snack



when i got home at about 4.. while i was in front of the pc..mulut sebok juga mengunyah kerepek pisang. adala dalam 80gm kot..and a cup of milk.

kerepek - 5o cal

susu - i cup - 50 cal

Total : 100 cal

Dinner

I cook dinner as usual but for the other two persons in the housela.. bila teringin nak berdiet nasik cuma masak i small cup beras..tu pun tak habis..I took bread with one small piece of jenahak masak asam..and plain water

hasil darabannya :

roti - 78 cal

fish n the gravy - 140 cal

Total : 218 cal

So lets do some maths here

Breakfast : 687 cal

Lunch : 239 cal

Snack : 100 cal

Dinner : 218 cal

Total : 1235 (not bad!!)

Women should not consume less then 1200 generally..so mencapai targetla yesterday!!

plus with some workouts at nite..sehinggakan tertido keletihan lepas tu..LOL